De Balinees


De Balinees werd rond 1950 ontdekt in de Verenigde Staten. Soms gebeurde het al eens dat er bij een nestje Siamezen ineens een halflangharige kitten tussen zat. Dit komt doordat de Siamees dan een gen bij zich had voor halflangharige kittens, en die Siamees werd dan ook weer toevallig verpaard met een Siamees die ook hetzelfde gen had voor halflangharige kittens. En dan zaten er tussen de Siameesjes ineens halflangharige kitten. De Amerikaanse fokkers waren hier erg van onder de indruk dat ze besloten te fokken met deze katten. Na jarenlang fokken met deze katten werd het ras in de jaren 1970 erkent in Amerika en later namen de Europese kattenverengingen deze erkennen ook over. Een van de fokkers van Balinees bedacht de naam Balinees, omdat de sierlijke bewegingen van de kat haar deed denken aan de danseressen op het Indonesische eiland Bali.


Het karakter van de Balinees


De Balinees is een echte gezelschapskat,het liefst ligt de kat de hele dag op schoot. De Balinees erg speels en blijft dit tot op late leeftijd. De Balinees is geen kat die de hele dag alleen kan zitten. De Balinees heeft een speelmaatje nodig. Het is een erg sociale kat. Net als de Siamees heeft de Balinees ook de eigenschap om lekker te kletsen tegen je en kan ze behoorlijk luidruchtig zijn.


Het uiterlijk van de Balinees


De Balinees heeft een lang,slank,elegant lichaam. De Balinees staat erg hoog op haar poten de voeten zijn ovaal. De oren van Balinees zijn groot en staan schuin op de kop. De ogen van de Balinees zijn diepblauw en amandelvorming. De Balinees heeft ook een prachtige lange pluimstaart.


 Kleuren Balinees


Seal point  Lichaam effen lichtbruin tot warm crème, op borst en buik met lichte schaduwing. Points diep donkerbruin. Neusspiegel  en voetkussentjes donkerbruin. Ogen levendig diepblauw.


Chocolate point Lichaam geheel ivoorkleurig. Points warm melkchocolade bruin. Neusspiegel en voetkussentjes roze. Ogen levendig diepblauw.


Blue point Lichaamskleur ijsachtig (blauwachtig) wit, op de borst naar warmer wit zwemend. Points leiblauw. Ogen levendig diepblauw.


Lilac point Lichaamskleur gebroken wit of ijswit. Points grijzig met een roze tint (lavendel) Neusspiegel en voetkussentjes lavendel roze. Ogen levendig diepblauw.


Red point Lichaamskleur crème wit. Point, teer oranje tot rood. Neusspiegel  en voetkussentjes vleeskleurig tot roze. Ogen levendig diepblauw.


Cream point Lichaamskleur crème-achtig wit. Points bruinachtig crème.  Neusspiegel en voetkussentjes roze. Ogen diepblauw.


Tortie point Lichaamskleur en basiskleur points als seal en chocolate-point. Points gevlekt met rood en/of crème. Een rode of crème bles is gewenst. Neusspiegel en voetkussentjes in overeenstemming met basiskleur points en/of roze. Ogen levendig diepblauw.


Blue-cream point Lichaamskleur blauwachtig wit of crème wit, op borst en buik naar wit zwemend. Points blauw met crème vlekken. Neusspiegel en voetkussentjes leiblauw en/of roze. Ogen levendig diepblauw.


Lilac-cream point Lichaamskleur gebroken wit of ijswit (Verenigde Staten). Points grijs-roze (lavendel) gemêleerd met lichte crème (Europa) of met lichtcrème vlekken. Bles over het gezicht gewenst.  Neusspiegel en voetkussentjes lavendel-roze en/of roze. Ogen levendig diepblauw.


Foreign- White Lichaamskleur geheel wit. Neusspiegel en voetkussentjes roze. Ogen levendig diepblauw.


Tabby-(Lynx) point Lichaamskleur in overeenstemming met de kleur van de points, die seal, chocolate, blue,Lilac of red kan zijn. Op het voorhoofd karakteristieke ‘M’-tekening,strepen op het gezicht en vagere ringen om poten en staart in de juiste effen kleur,goed afstekend tegen een lichtere ondergrond. Neusspiegel en voetkussentjes in overeenstemming met de pointkleur. Ogen levendig diepblauw.